ENRYO

Lectia 4

 

Tehnici de blocaj - Uke Waza

 

Age Uke

Partea cu care se blocheza: Exteriorul antebratului blocheaza antebratul advers sau cotul.
Descrierea tehnicii:
Piciorul stang este avansat in Zenkutsu Dachi. Se avanseaza cu piciorul drept executand in prealabil un "preblocaj" cu mana stanga, dupa care, in momentul pasirii, antebratul drept executa Age Uke. Soldul se roteste, iar mana stanga se retrage in Hikite. Soldul se roteste usor in directia blocajului. In momentul final, tot corpul este incordat si se expira scurt.


12345

 

Soto Uke

Partea cu care se blocheza: Zona interna a antebratului blocheaza antebratul advers sau piciorul.
Descrierea tehnicii:
Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang inainte, se intinde mana stanga catre in fata, iar mana dreapta se armeaza cu cotul catre spate. Se paseste cu piciorul drept si in momentul pasirii se executa blocajul, cu o miscare corculara in plan orizontal. Mana stanga este trasa la soldul stang. Soldurile se rotesc in sensul blocajului.


6789

Uchi Uke

Partea cu care se blocheza: Zona externa a antebratului blocheaza antebratul sa piciorul advers.
Descrierea tehnicii:
Din Zenkutsu Dachi cu piciorul stang inainte; mana dreapta este "armata" sub axila stanga (care se intinde inainte). Se paseste cu piciorul drept in fata si se efectueaza blocajul. Soldurile se rotesc in sens invers.


qwe   r

 

Morote Uke

Partea cu care se blocheza: Zona cuprinsa intre articulatia pumnului si cot (cca.8 cm.)
Descrierea tehnicii:
Din Zenkutsu Dachi (piciorul stang avansat) se armeaza blocajul. Piciorul drept se deplaseaza catre inainte. La terminarea pasului se executa Uchi Uke cu mana dreapta, care se "intareste" cu ajutorul mainii stangi. Mana dreapta se sprijina cu partea carnoasa a pumnului (Tettsui) pe antebratul drept.


tyui

 

Shuto Uke

Partea cu care se blocheza: Shuto blocheaza antebratul advers sau piciorul.
Descrierea tehnicii: Din Kokutsu Dachi, cu piciorul stang avansat; mana stanga este orientata catre inainte cu Shuto "armat". Se duce mana dreapta cu palma orientata catre urechea stanga, iar mana stanga este intinsa catre inainte. Se paseste cu piciorul drept in Kokutsu Dachi, iar mana dreapta descrie o traiectorie circulara de sus in jos. Soldurile se rotesc in sens invers miscarii. Mana stanga nu se trage in Hikite ci pana la zona plexului solar, cu palma privind in sus.
Dificultatea blocajului consta in a pastra in faza finala cotul si antebratul mainii care a blocat in acelasi plan cu genunchiul piciorului avansat. Antebratul trebuie sa faca unghi maxim de 90 de grade cu bratul.


oplk

Juji Uke

Partea cu care se blocheza: Unghiul format de partile externe ale antrebratelor blocheaza antebratul advers sau tibia.
Descrierea tehnicii:
Din Yoi se trag ambii pumni in Hikite si se incepe retragerea piciorului drept in Zenkutsu Dachi. Se proiecteaza cele doua antebrate pe o traiectorie ascendenta si catre inainte pana cand unghiul format de cele doua antebrate depaseste cu putin fruntea. Mainile se pot mentine deschise (Shuto) sau cu pumnii inchisi.
Varianta descrisa este utilizata pentru nivelul capului. Acest blocaj se poate executa pentru nivel inferior sau nivel mediu (frontal sau lateral - Yoko Juji Uke).


jhg

Kakiwake Uke

Partea cu care se blocheza: Partile externe ale antebratelor blocheaza antebratele adverse.
Descrierea tehnicii: Din Yoi se misca piciorul stang catre inainte in Zenkutsu Dachi. In acelasi timp se incruciseaza antebratele in fata pieptului cu pumnii catre in sus (palmele prinse catre piept). In momentul efectuarii pasului, cele doua antebrate descriu o miscare brusca in plan orizontal, din interior catre exterior.


fds

Gedan Barai

Partea cu care se blocheza: Zona externa a antebratului blocheaza antebratul sau tibia adversa.
Descrierea tehnicii: Din Yoi, odata cu pasirea in Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang avansat, se "armeaza" blocajul ducand mana stanga cu pumnul la urechea dreapta, iar mana dreapta este "impinsa" inainte (varianta - mana dreapta poate executa un preblocaj gen Kake - agatare).
In momentul finalizarii pasului mana stanga executa blocajul printr-o miscare de "maturare" de sus in jos si lateral. Soldurile se rotesc in sens invers blocajului, iar mana dreapta este trasa la soldul drept concomitent cu blocajul.


azxc

 

Te Nagashi Uke

Partea cu care se blocheza: Palma blocheaza antebratul sau Haisoku.
Descrierea tehnicii: Blocajul se efectueaza asemanator cu Soto Uke, dar atacul nu este deflectat in exterior ci este "absorbit" si ghidat. In alti termeni, se poate spune ca bratul advers este "sters" cu acest blocaj. Miscarea se executa in plan orizontal din exterior catre interior, cu rotatia soldurilor in sensul blocajului.

Te Osae Uke

Partea cu care se blocheza: Palma blocheaza antebratul sau Haisoku.
Descrierea tehnicii: Din Zenkutsu Dachi se ridica mana dreapta la nivelul fruntii, iar mana stanga se pastreaza in preblocaj. Piciorul stang se deplaseaza catre inapoi, iar mana dreapta coboara pe o traiectorie circulara, cu palma in jos, blocand atacul; iar mana stanga se retrage la sold cu pumnul strans. Pozitia finala este Kokutsu Dachi.

Gedan Kake Uke

Partea cu care se blocheza: Antebratul, partea carnoasa externa blocheaza piciorul sau antebratul advers.
Descrierea tehnicii: Din You, mana dreapta se duce catre in fata si exterior, iar mana stanga este orientata cu pumnul catre in jos. Atacul este deflectat si "agatat" prin miscarea antebratului din exterior catre interior si catre sine.

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved